Monday, 16 July 2012

Baju Nikah

Sedar tak sedar dah 3 bulan tak berceloteh.Bukannya tak ingin tapi sibuk dengan kerja.

Awal tahun hari tu, kami dah gi shopping untuk baju nikah tapi takde le sampai KL.Tak kuasa nak layan  jam dan orang ramai yang penuh sesak.Destinasi kami hanyalah di sekitar Kajang dan kedainya ialah Gulatis.
Mula-mula tu pening juga nak cari warna baju nikah. Biasanya orang wat baju nikah mesti guna wat white,off white,cream.

Memang pening sangat.Lepas dok sms and tanya pendapat...kami berpakat beli warna grey/silver.Nasib baik time tu sales.
Nak jadi kisah ni pendek..bila dah balik rumah dok terfikir...sesuai ke warna nih.Macam tak kena jer.Last-last tak jadi ambil warna tu sebab macam tak sesuai pulak dengan suasana masa nikah.Even mat salleh kahwin pakai clear colour...kita pun nak gak warna clear, simple,pure.Jadi kain tu buat apa? Takkan nak buang kot. Agaknya dah rezeki parents..diberikan kepada mereka untuk dipakai pada majlis tersebut nanti.


Saturday, 17 March 2012

Venue: Tapak Semaian RISDA, Bandar Baru Bangi

A couple of weeks ago, my mom got an invitation to a wedding held at Tapak Semaian RISDA in Bandar Baru Bangi. Before this, we never heard of any couples who held their wedding reception there so this was among the first.

Wedding in a nursery....hmmmm, so I guess it must be a garden wedding.Here are a few pictures taken from Jalal Kompang(my mom never likes to snap pictures anyway)







Wednesday, 14 March 2012

One Dream Veil Contest

Time for a contest...we just love contest (tapi asyik-asyik contest untuk kaum Hawa sahaja..rasa maca rejectshop pula kaum Adam)
Nota: kalau bold writing ni Mr Zafema yang menulis yer.

Well, what contest is it this time?


Yes, veil.Satu kemestian dalam majlis pernikahan atau persandingan.

How to join the contest?
1. Become a follower of AdRia Cottage   and ChintaAidaIskandar
2. Post a veil PLUS magic word that resembles the veil.
3. Share or tag with other B2B
4. Drop a comment to notify Mrs Fainie or if you don't have a blog, 
just email fainie_riz@yahoo.com


Do remember though...
1. It is only for B2B 2012
2. Malaysia citizens only
3.Closing date: 31st March 2012
4. Judgement is based on creativity and uniqueness
5. All judges decisions are final

So ...here goes nothing...............
















{ravishing}



Pn. Fainie , mission accomplished :)


Tuesday, 13 March 2012

{DIY: Ring Pillow}

Cantik kan bila guna bantal sebagai tempat letak cincin? :)
Kalau ada masa, boleh le try buat sendiri....

marthastewartweddings.com

thetrendwedding.com

weddingbee.com    
Hari ini kami nak share DIY untuk buat ring pillow seperti berikut.Tutorial ini boleh didapati dari http://kandadindawithlove.blogspot.com/2012/03/rillas-craft-4-diy-ring-pillow.html



Cara-caranya adalah seperti berikut....

Bantal dibuat ikut saiz sendiri

Potong beberapa jalur kain. Lebar 5cm, panjang tidak kisah. Lebar juga boleh disesuaikan. Kalau nak kelopak yang kecil, kecilkan lebar jalur kain ini.

Lipat jalur kain seperti ini.

Potong bahagian atasnya mengikut bentuk separuh bulatan.Bakar sisi-sisi kain jika kain jenis berbulu.

Buka lipatan kain yang dipotong tadi. Jahitkan ke atas bantal seperti di dalam gambar ini.

Jahit mengikut bentuk bulatan. Apabila sampai ke penghujung kain, sambung dengan jalur kain yang lain pula.

Jahit sehingga bulatan sampai ke tengah.

Potong sedikit kain berbentuk bulatan dan jahitkan di tengah bantal.

Potong riben. Rilla guna riben grossgrain. Kemudian jahitkan di tengah-tengah bantal. Masa nak jahit tu, riben dibiarkan sahaja mengurai, jangan diikat seperti dalam gambar ini.    

Thanks Rilla Craft for the lovely post.

Monday, 5 March 2012

Warna Inspirasi

Banyak sangat review dan feedback yang saya dapat tentang Warna Inspirasi.
Warna Inspirasi menyediakan doorgift yang menarik untuk para tetamu iaitu Yaasin, Asma ul Husna dan Mathurat.
Produk Warna Inspirasi nampak begitu exclusive sangat-sangat!
Covernya nampak begitu menyerlah dengan kilauan hotstamping yang menarik.
Kalau nak personalized pun boleh.
Produk-produk ini semuanya dibuat dari scratch dan prosesnya mengambil sekurang-kurangnya 30 hari bekerja(tidak termasuk pada hari cuti am dan hari minggu).
Tempahan perlu dibuat 3 bulan sebelum event tapi kalau nak buat lebih awal daripada tu pun boleh.



Tentang harganya..kami rasa memang berpatutan sebab produk ni semuanya custom made from scratch dan material yang digunakan tu memang a bit pricey.
Harganya depends on quantity. Min order 100.
 Lagi banyak kita order, lagi murah.

Kalau berminat, boleh layari hubungi mereka di....
emel: warna.inspirasi@gmail.com 
laman web Warna Inspirasi 

p.s: kalau nak order bahan printing lain pun boleh

Friday, 2 March 2012

Bantal Hantaran

Bantal hantaran adalah di antara trend hiasan hantaran masa kini. Bantal hantaran ni pun memang boleh buat sendiri dan kreativiti masing-masing.





 Menarik kan? Kalau rasa nak buat bantal hantaran DIY ni..boleh lah view step-by step di laman web berikut

http://emideraman.blogspot.com/2011/04/review-hantaran-for-him.html
 http://akemiey.blogspot.com/2011/02/step-by-stepbantal-tido.html

Kalau saya sempat buat satu, saya akan upload pics di sini k. Selamat mencuba!

zafEMA

Thursday, 1 March 2012

URBAN VIBE ONLINE CONTEST –cinta seputih salju(REVIEW)

Entri terakhir untuk online contest ini..

Well, seperti yang sedia maklum pada 24/2/2012-26/2/2012..berlangsunglah Pameran Pengantin Malaysia di SACC. Kami pergi pada hari Sabtu jam 2 petang dan berada di situ sehingga jam 6 petang. 4 jam..hebatnya.Dah le masa tu hujan lebat tapi sebab PPM punya pasal, sanggup redah hujan yang lebat tu.



Gerbang pintu utamanya memang cukup indah dan memenuhi konsep cinta seputih salju. Agaknya masa majlis pernikahan Yusry and Lisa lebih kurang macam ni le konsepnya.. white garden. Guard sempat kata "Kalau dah masuk , pasni tak boleh keluar..jadi duduklah di dalam lama-lama ye". Guard tu pun sambung,"Kalau datang awal sikit dapat tengok perarakan pengantin dan ada persembahan gamelan mengiringi pengantin tu"

Perarakan pengantin

Rasanya masa kat PICC dulu boleh je kuar masuk..hmm tak pasti. Masa sampai tak sempat nak ambil gambar apa-apa pun sebab sibuk melayan kerenah anak saudara. Ye...bukan datang berdua tapi dengan family.Meriah le sikit.
registration

Masuk-masuk je dah nampak ramai orang berpusu-pusu.



Gerai-gerai yang ada memang lebih banyak dari dulu.Ini merupakan kali kedua kami hadir di PPM. Dapatkah kami singgah di semua gerai? Well, 95% je coz 5% masa dah habis time show :)

Masa ronda-ronda tu dapat le tangkap pic penaja-penaja utama kita.

Di sini kami  buat ringkasan tentang PPM kali ini:
1.Show
Anak-anak saudara yang suka part ni. Dah letih meronda, nak rehat kaki sekejap.



bob AF

 Kerusi banyak kosong jadi kami layan show oleh Sarah Raisuddin dan Bob AF.



Pastu layan pulak fashion show. Kebetulan pada hari tu fashion show oleh Arma Abdul Rahman.

Hatta Dolmat pun ada

2. Gerai 
Rasanya susunatur gerainya kena ubah sikit.Letak setiap vendor ikut group supaya lebih memudahkan.Memang susah nak berjalan sikit coz ramai orang,Biasa le kalau ada pameran sehebat nih.Kalau nak jumpa vendor pun terpaksa beratur for a while coz memang tak menang tangan pun nak melayan.So we had to go around all the stalls 7 times...tawaf satu dewan :) until we get to meet the vendors.A bit tiring.

3. Vendors
Semuanya ada...kad kahwin,doorgift,catering,photography,pelamin,baju pengantin...gerai nak kurus badan pun ada. So everything is there..easy to make choices.Cuma kami ni memang budget sangat-sangat so maybe boleh buat pameran pengantin versi budget.We love the food tasting part! Disokong sepenuhnya oleh anak-anak saudara kecil kami.



Oh ye, kami tak perasan pulak ada gerai di luar dewan so masa balik tu sempatlah singgah. Kebetulan ada gerai ex-b2b..Ann Magnifique Planner...Ann & Ash...



 Kalau tak ingat, ini dia pelamin mereka yang popular tu.



4. Hiasan
 All that we can say...NICELY DONE especially pintu gerbang Nas Great Ideas. Dapatlah tengok secara dekat concept Cinta Seputih Salju secara dekat.Beberapa gerai pun buat setup lebih kurang begini.


Tapi yang ralatnya...

Takde paperbag...masa masuk tu tak nampak pun paperbag PPM macam biasa. Mungkin sebab event jatuh hari Sabtu, jadi takde paperbag ataupun kami sahaja yang tak dapat. Kalau ada paperbag, senang sikit nak letak brochures etc. Kalau PPM jual recycle bag pun ok gak :) Kami nampak a few couples yang bawak paperbag masing-masing. Nasib baik Ekhwan Catering provided paperbags..boleh le letak brochures yg berlambak.


Apa yang kami ingin lihat pada masa akan datang?
1. Penglibatan ramai pereka fesyen tempatan yang senior dan popular...seperti 



Datuk Bernard Chandran, Datuk Tom Saufi, Rizalman, Jovian Mandagie dengan pereka-pereka muda.At the same time, boleh adakan pertandingan mencipta pakaian pengantin khas untuk semua rakyat Malaysia kecuali pereka fesyen :) Yang terpilih boleh buat persembahan di runaway PPM.

2. Free doorgift
Masa pergi PICC dulu dapat paperbag  and buah epal sebab masa tu konsep ala-ala snow white/fairy tale..lebih kurang gitu le..ingat-ingat lupa. So maybe boleh carry on dengan pemberian doorgift mengikut tema :)

3. Talk
Ada tak yang berminat nak dengar? Well, talk yg very light not too heavy but entertaining and very informative for all. Maybe boleh jemput Datuk Fadilah Kamsah..bagi light  talk tentang alam rumahtangga etc or Eric untuk tunjuk sikit tips nak decorate rumah untuk majlis.


Kenapa kami patut menang?
Seperti peserta lain, kami pun nak menang sebab nak juga merasa hasil sentuhan penaja-penaja utama dan abadikan memori indah itu dalam hidup kami.Lagipun dari dulu asyik belek-belek majalah Pengantin and jatuh cinta dengan hasil kerja Arma, Ari, Photolicious,GI & Avicenna.Kalau dalam list angan-angan kahwin kami, memang ada vendors ni tapi sebab kami ni ada tight budget..tak pasti dapat guna perkhidmatan mereka nanti.

Namun begitu, menang atau kalah, itu adat. Yang pasti kami seronok sangat dapat menyertai online contest ni.Sekurang-kurangnya entri kami dapat disebarkan kepada ramai orang di sana dan di masa akan datang ramai yang akan tahu lebih banyak tentang Pameran Pengantin Malaysia ini.Kalau ada consolation prizes utk peserta online contest pun dah cukup happy :)(isk tak malu)

Dengan sedihnya..dapatlah tangkap a few pictures coz camera rosak pulak!Masa kami sampai tu memang dah kalut sangat  jadi terlupa pasal nak ambil gambar yg ada logo PPM atau Urban Vibe Contest.Ini saja bukti kami ada di situ...sorry cara yang berlainan sikit :)

niece jadi mangsa kami
Sekian, terima kasih.


Zafema

Thursday, 23 February 2012

”URBAN VIBE ONLINE CONTEST –cinta seputih salju(TRIBUTE PENAJA)”



Yabadabedu!
Esok adalah hari yang dinanti-nantikan..24/2/2012-26/2/2012...berakhirlah penantian B2B & seisi keluarga.
Isk..dah ada yang hampir lupa pasal event esok...so meh nak remind lagi sekali yer. Kalau ternampak poster ini di tepi jalanraya...jangan buat tak tahu pula. Singgah sebentar...anda takkan rugi. Datang beramai-ramai yer.



Sekarang tiba pula misi kedua saya iaitu menyiasat latarbelakang penaja-penaja utama PPM 2012 ini.Didapati mereka ingin menaja beberapa hadiah istimewa utk online contest PPM.WOW!
Main Decorator & Penaja Hadiah Pertandingan:Arma Couture
Penaja hadiah utama pertandingan :Ari Wedding Couture
Official Photographer & Penaja Hadiah Pertandingan: GIPhotolicious
Official Videographer:Avicenna Studio
Agak susah untuk mendapatkan maklumat mereka kerana dikatakan mereka sangatlah down to earth dan tidak pernah ada kes jenayah besar setakat ini.Saya..maksud saya...KAMI dan pembantu khas kami, Inspector Gadget akan cuba  sedaya upaya untuk mendapatkan maklumat mengenai mereka dengan bantuan Encik Google.




Kita lihat siapa yang kena dulu ye.

 File #0021
Logonya menggunakan warna hitam sebagai background.Warna hitam membawa maksud  powerful(berkuasa).Siapakah gerangan orangnya?




Nama : Arma Abdul Rahman
Pekerjaan: Tauke Arma Couture Boutique

Beliau merupakan graduan dari dalam bidang Art & Design dari UiTM. Sebaik sahaja menamatkan pengajian, Arma telah memulakan bisnes wedding ini dengan bakat yang ada. Tuah memihaknya apabila hasil kerjanya mula menjadi bualan orang ramai dan menjadi pilihan beberapa selebriti tanahair seperti Mawi & Ekin, Bienda dan Elyana.
Menurut maklumat yang ada dalam fail ini, Arma sering terlibat dalam Pameran Pengantin Malaysia ini.
Gambar ini diambil semasa PPM 2011 di SACC
Hasil kerja beliau memang ada kelas seperti ada cerita di sebalik setiap penghasilan baju.




Dari barang-barang hantaran yang cukup moden, elegan, simple.




dan pelamin serta deko yang cukup indah...semuanya mengkagumkan.



Cantik tak? CANTIK.Bak kata Arma, asas sebuah perkahwinan adalah meraikan pasangan yang baru mendirikan rumahtangga. Ternyata kesungguhan Arma dalam bidang ini ada tujuan...merealisasikan impian B2B di luar sana dengan sentuhan magiknya.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya mana butik Arma? Hasil siasatan mendapati kedai beliau terletak di Bandar Putra Permai.
Dengan bantuan spy part-time kami(Encik Google), dapatlah snap pic di dalam butiknya.Ternyata tempatnya sangat selesa dan boleh buat anda tak nak pulang ke rumah sendiri .

inside Arma's boutique

Kalau jumpa Arma nanti, jangan segan untuk bertanya apa-apa tentang hal-hal persiapan perkahwinan. Kami yakin Arma akan beri layanan yang sama rata tanpa mengira umur, bangsa dan agama. Percayalah kami kerana ramai pelanggannya memang respect etika kerja Arma.Encik Google telah berjaya menjejaki bekas client Arma , Asisul & Asthiah, bagi mendapatkan testimoni.
"You will look like a princess"

Berbakat beno Arma ni...


Arma dan geng pasti bersedia memberi perkhidmatan terbaik buat anda..so make an appointment soon.

9-G, Jalan PUJ 3/10,
 Taman Puncak Jalil, Bandar Putra Permai,
 43300 Sri Kembangan,
 Selangor Darul Ehsan.
03-89449964 ,017-3288893 (syenell) atau 012-3409685 . 
laman web:  http://arma-couture.blogspot.com/
FB: Arma Abdul Rahman Wedding Couture
Emel:armaabdrahman@yahoo.com
NOTA: Krew Arma akan mengegarkan runway PPM 2012 kali ini dengan beberapa fashion designer tanahair.MUST SEE!




Fail #4231
Nama: Ari
Pekerjaan : Tauke Ari Wedding Couture
Ari

Ari Wedding Couture......sering mendapat tempat di dalam majalah kerana hasil sentuhan beliau terutamanya pelaminnya penuh dengan idea, wawasan dan memenuhi citarasa B2B.Farah AF2 dan Elyana adalah di antara selebriti yang mengggunakan perkhidmatan beliau.


Farah AF2

Yasmin Hani & Shahrin

Elyana


Kami sangat,sangat suka! Bukan senang nak menghasilkan sesuatu terutamanya apabila nak memenuhi citarasa client.Seseorang designer perlu  pandai main warna, budget,kualiti, ruang...hanya orang yang benar-benar berjiwa seni saja mampu melakukannya.

Lihat saja koleksi hantaran AWC...



Tanpa kerjasama pasukan, tak mungkin hasil kerja yang TERBAEK dapat dicipta.

Walaupun sibuk dengan pelbagai event, AWC masih meluangkan masa untuk membuka booth bersama PPM.





41A, Jalan 6/3,
Pandan Indah,
55100 Kuala Lumpur.
Tel: 017-223 0998
Emel : puncak_kasih_collections@yahoo.com
laman web : http://www.ariweddingcouture.blogspot.com



Fail #7860
 Yes, I totally love to take photos too..what about you? Who is the next person in our list?
Hulk Hogan ke tu? Memang menakutkan tetapi jangan main-main.Ini merupakan salah satu geng GI Photoshoot .Kumpulan ini sememangnya bergerak secara kumpulan. Hasil intipan mendapati markas mereka telah berpindah dari Subang Jaya ke Seri Kembangan. Kesalahan utama kumpulan ini adalah kerana menghasilkan gambar-gambar yang cukup menakjubkan sehingga menjadi kumpulan jurufoto yang menjadi rebutan.Lihat saja hasil kerja seni mereka ini....







Siapa lagi ahli GI Photoshoot ni?
semasa dalam tahanan
tidak pasti apa yang sedang difikirkannya
awan nano

GI Photoshoot bersama Datin Noniswara & suami



Kalau rasa nak serbu tempat mereka, alamatnya seperti berikut
9-1, Jalan PUJ 3/10, 
Taman Puncak Jalil,
 Bandar Putra Permai,
 43300 Seri Kembangan, Selangor



Fail #1231


Nama: Fairuz Ismail
Pekerjaan: Tauke Besar Avicenna Studio

RTM bersama Fairuz
Penyokong kuat Liverpool?
 Semasa melihat fail peribadinya, tiba-tiba terdetik di hati/fikiran..."Macam pernah nampak je mamat nih...tapi di mana ye??"
Fikir punya fikir...lor...senior kami masa belajar di sekolah menengah..same hometown.Tak sangka pula setelah belajar di UNITEN dan kerja di sektor perbankan untuk beberapa tahun, beliau akhirnya meninggalkan kerjaya beliau yang lumayan untuk mengejar impian beliau sebagai jurugambar professional.Ternyata ia tidak sia-sia.Tanpa sokongan padu keluarga dan rakan-rakan, tak mungkin beliau akan berjaya seperti ini. We salute you!
Eh jap...tapi kenapa Fairuz Ismail ada dalam list wanted ni?





Sama macam GI Photoshoot....menghasilkan penangkapan imej yang menakjubkan.Bukan sahaja beliau seorang photographer tetapi cinematographer.Lihat hasil kerja beliau yang indah ini...

video

NOTA: Beliau juga yang menghasilkan video Amirah Ali...Katakanlah.
            
Sekiranya teringin nak jumpa Fairuz Ismail in person, boleh kunjungi
 1-33,Jalan 8/35,
Seksyen 8, 
Seri Bangi,
43650 Bandar Baru Bangi
emel:  enquiry@avicennastudio.com
laman web:http://www.avicennastudio.com/
laman mukabuku : avicennastudio


Fail #0091



Oopps..kereta siapa pula?The Photolicious team 
Dipercayai kumpulan ini diketuai oleh seorang wanita bernama Kamalia.Sebahagian ahli kumpulan ini adalah kaum Hawa (fuyo! GIRL POWER mcm SPICE GIRLS). Ini cukup hebat.

Siapa Kamalia Kamal?

 Beliau adalah pengasas The Photolicious.
Beliau adalah kakak kepada 3 orang adik.
Beliau adalah ibu dan isteri.
Beliau adalah guru, pelatih,penulis....
Memang hebat Puan Kamalia Kamal ni serba boleh.

Empayar beliau semakin hari semakin berkembang dan virus Photolicious pun sudah mula menjangkiti ramai orang.Lihat ini..

t-shirt ini yang menyebabkan ramai ingin memegang kamera
virus Photolicous telah menular

AWAS! Seharian bersama The Photolicious akan menyebabkan anda  terlampau gumbira.

There's no way out when you are addicted...

they just want to snap,snap,snap photos 24 hours!!

Virus Photolicious memang bahaya kerana anda akan pasti berjaya menghasilkan gambar-gambar seperti ini






Markas terbaru mereka adalah seperti berikut:
No. 22-1A
Jalan Pandan 3/10
Pandan Jaya
55100 Kuala Lumpur

Laman web: www.thephotolicious.com



Berakhir sudah misi kami untuk kali ini...





Hasil siasatan mendapati penaja-penaja ini sering kelihatan di mana-mana pameran pengantin terutamanya PPM....adakah mereka sedang merancang sesuatu??
salah satu bukti..AWC,GI,Photolicious

Well, there you have it. The WANTED sponsors for the official Pameran Pengantin Malaysia 2012 at SACC. Hope that the insights provided and the amazing photos will mesmerize you and who knows maybe YOU would like to choose them to be a part of your memorable event coz from what we know many of the B2Bs out there are dying for their services!